ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φάρμακα €1.5 εκ. παραμένουν στις φαρμακαποθήκες

11 Οκτωβρίου 2019, 12:10

images

Φάρμακα αξίας περίπου €1.5 εκ. παραμένουν ανεκμετάλλευτα στις κρατικές φαρμακαποθήκες αφού παρουσιάζεται κώλυμα στη διάθεσή τους προς τον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε ο Δημήτρης Λαμπριανίδης εκπρόσωπος Τύπου της ομοσπονδίας συνδέσμων ασθενών Κύπρου.

Σε ότι αφορά τα φάρμακα που βρίσκονται στις αποθήκες των δημόσιων νοσηλευτηρίων ο οργανισμός ασφάλισης υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για τη διάθεσή τους στον ιδιωτικό τομέα, διευκρίνισε ο κ. Λαμπριανίδης, που μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει διαδικαστικό και νομικό κώλυμα λόγω του ότι τα φάρμακα αυτά αγοράστηκαν από τις αρχές της Δημοκρατίας με βάση τη διαδικασία προσφορών και με την προϋπόθεση η διάθεσή τους θα γίνει στην κρατική αγορά.

Σύμφωνα με τις φαρμακοβιομηχανίες για τον ιδιωτικό τομέα καθορίζονται άλλες τιμές.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο γενικός ελεγκτής λέγοντας ότι πρέπει τα φάρμακα αυτά να πουληθούν βάσει μία διαδικασίας που δεν θα ζημιώνει το κράτος.

«Τα φάρμακα αυτά ανήκουν σε όλους μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπριανίδης αφού όπως εξήγησε αυτά έχουν αγοραστεί με λεφτά του φορολογούμενου πολίτη.

«Πρέπει να βρεθεί μια λύση και να προσπελαστεί αυτό το κώλυμα πριν λήξουν τα φάρμακα και μείνουν ανεκμετάλλευτα τελικά», τόνισε.

Για παρατεταμένη ταλαιπωρία σθενών έκανε λόγο ο κ. Λαμπριανίδης εξ αιτίας των σοβαρών ελλείψεων των φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά.

Όσον αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων, ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε 10-20 φάρμακα ανάλογα με την μέρα για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε ανταλλάξιμα.

Για αυτά τα φάρμακα, είπε, εφαρμόζονται διαδικασίες από τις πρεσβείες της χώρας όπως και προηγουμένως.

Θετική ήταν η εξέλιξη αναφορικά με τα 250 φάρμακα τα οποία υπήρχαν μόνο στον ιδιωτικό τομέα αφού έχουν εγκριθεί και εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ.

Σε διευκρινήσεις για τις ελλείψεις των φαρμάκων προχώρησαν χθες οι φαρμακοβιομήχανοι και οι προμηθευτές.

Οι προαναφερόμενοι διευκρίνισαν ότι η έλλειψη φαρμάκων στην αγορά είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και παρουσιάζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά καιρούς.

Ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι πρέπει ως ασθενείς να δείξουμε κατανόηση και να συμβιβαστούμε με την κατάσταση.

Ωστόσο, αυτές οι διευκρινήσεις, σημείωσε, δεν ικανοποιούν τους ασθενείς, αφού, όπως πρόσθεσε, υπήρξαν παραδοχές ότι έγιναν άστοχες παραγγελίες οι οποίες δημιούργησαν αποθέματα στο δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου

Σχετικά Άρθρα