ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω πανδημίας

16 Ιανουαρίου 2022, 06:00

images

Ανησυχητική αύξηση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας με την άφιξη της πανδημίας διαπιστώνει η Επίτροπος Ισότητας Φύλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Σύνδεσμο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), τα ποσοστά που παρουσιάζουν αυτή την έξαρση αφορούν την περίοδο κατά την οποία εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κύπρο, δηλαδή από την 9η Μαρτίου 2020 μέχρι την 31η Μαρτίου 2020. Ο ΣΠΑΒΟ έπρεπε να αντιμετωπίσει μέχρι και 10 περιστατικά βίας την ημέρα κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα των περιορισμών λόγω του Covid-19.

Σύνολο περιπτώσεων

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της επιτρόπου, οι συνολικές κλήσεις που σημειώθηκαν το διάστημα αυτό ανήλθαν στις 2075 παγκυπρίως. Αναλυτικά, οι 921 κλήσεις απαντήθηκαν, ενώ οι 1154 κλήσεις παρέμειναν αναπάντητες λόγω της πληρότητας της γραμμής, άρα με άγνωστο πλαίσιο. Σε 23 ημέρες υπήρχαν 15 αιτήσεις για καταφύγιο, 12 αιτήσεις για μεμονωμένα ραντεβού συμβουλευτικής και 230 αναφορές για οικιακή βία.

«Είναι φανερό ότι ο υποχρεωτικός περιορισμός λόγω κορωνοϊού συνεχίζει να διαδραματίζει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των περιπτώσεων εφόσον το ποσοστό συνεχίζει να αυξάνεται σχεδόν στο διπλάσιο, σε σύγκριση με τα ποσοστά των προηγούμενων μηνών», αναφέρεται.

Κύρια θύματα της ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν οι γυναίκες και τα παιδιά. Συνθήκες όπως η μείωση της κοινωνικής επαφής, η διαμονή στο σπίτι και η τηλεργασία δίνουν το έναυσμα στους θύτες να ασκούν βία με αποτέλεσμα τα θύματα να μην μπορούν να δραπετεύσουν και να αποφύγουν τις συνέπειες.

Η δράση του ΣΠΑΒΟ

Ο ΣΠΑΒΟ μέσω των πρωτοκόλλων και του προγραμματισμού δράσης, συνεχίζει να παρέχει βοήθεια μέσω της Γραμμής Βοήθειας του 1440, τηλεδιασκέψεων, email και των γραπτών μηνυμάτων, ενώ ταυτόχρονα όλα τα καταφύγια βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

Επιπλέον, οι γυναίκες θύματα βίας μπορούν να καλέσουν την αστυνομία στη γραμμή βοήθειας 112 για να αναφέρουν τον θύτη. Όλες οι δομές υποστήριξης και προστασίας του κράτους λειτουργούν 24/7 και συνεχίζονται οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα