ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εργοθεραπευτές: Ελλιπής η πρόταση ΟΑΥ, το τίμημα στους δικαιούχους

08 Φεβρουαρίου 2023, 06:00

images

Ελλιπή κρίνουν οι εργοθεραπευτές την πρόταση του ΟΑΥ για ένταξή τους στο ΓεΣΥ, η οποία, όπως τονίζουν, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο επάγγελμα τους και κυρίως στους δικαιούχους του ΓεΣΥ - πολλοί εκ των οποίων είναι χρόνιοι ασθενείς - αφού οι προϋποθέσεις δεν έχουν ως επίκεντρο τις ανάγκες των ασθενών.

Η πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ), κα. Δέσποινα Καΐμη, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ακολούθησε η Γενική Συνέλευση του σώματος στην οποία η ολομέλεια του Συλλόγου, κατόπιν μελέτης της πρότασης του οργανισμού και ανάλυσης των στοιχείων από επιστημονικούς συμβούλους, έλαβε την απόφαση να απορρίψει την εν λόγω πρόταση.

Σύμφωνα με την κα Καΐμη, η πρόταση του ΟΑΥ αφορά μεταξύ άλλων τον προϋπολογισμό για τις υπηρεσίες υγείας των εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ, ο οποίος όπως αναφέρει, κρίνεται εξ αρχής επικινδυνά ελλειμματικός για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του ΠΣΕ, ο ΟΑΥ προτείνει προϋπολογισμό ύψους €12,8 εκατ., ενώ με βάση υπολογισμούς και αναλύσεις των επιστημονικών συμβούλων του ΠΣΕ, τα απαραίτητα κονδύλια για κάλυψη ενός ικανοποιητικού ποσοστού ασθενών, κυμαίνονται στα €30 εκατ.

Υπογραμμίζει ότι «Το οικονομικό μοντέλο του ΟΑΥ βασίζεται στον αριθμό των παρόχων και θεωρούμε πως αυτό δεν αποτελεί από μόνο του μια σωστά τεκμηριωμένη πολιτική».  

Υποδεικνύει ότι «Ο ενδεδειγμένος  προϋπολογισμός πρέπει πρωτίστως να βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα που αφορούν τους δικαιούχους, καθώς και τις πραγματικές παροχές που μπορεί να τους εξασφαλίσει και όχι μόνο στον αριθμό των παρόχων». Διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές ανάγκες, γεγονός που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επάρκεια του προϋπολογισμού.

Επίσης η κα. Καΐμη ανέφερε ότι ο Οργανισμός οφείλει να αναγνωρίσει και να διευκρινίσει ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός καλύπτει συγκεκριμένες πράξεις και βασίζεται σε συγκεκριμένο εκτιμώμενο αριθμό δυνητικών ασθενών.

Ο ΠΣΕ συμπεραίνει ότι ο ΟΑΥ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει όλες τις θεραπευτικές πράξεις που απαιτούνται για τους δικαιούχους και η προσέγγιση στο ζήτημα γίνεται με καθαρά οικονομικά κριτήρια χωρίς καμία άλλη επιστημονική τεκμηρίωση, εις βάρος των ασθενών.  

Όπως εξήγησε στο YgeiaWatch η κα.Καΐμη, η πρόβλεψη του ΟΑΥ αναφέρει ότι μόνο το 40% των ενήλικων δικαιούχων και μόνο το 80% των παιδιών, θα ζητήσουν υπηρεσίες εργοθεραπείας χωρίς να υπολογίζονται οι εξαιρέσεις. Έστω και αν αυτή η πρόβλεψη του Οργανισμού θεωρηθεί ορθή, οι επιστημονικοί σύμβουλοι του ΠΣΕ εκτιμούν ότι τα απαιτούμενα κονδύλια για την κάλυψη των προβλεπόμενων παροχών υπολογίζονται να ανέλθουν σε €30 εκατ.

«Συν οι όροι που έχουν μπει, που ορίζουν την κατάχρηση, που χωρίς τεκμηρίωση με κανένα επιστημονικό τρόπο προσπαθούν να αποδώσουν την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών που θα παρατηρηθεί, σίγουρα, για εργοθεραπεία στους παρόχους», προσθέτει.

Δηλαδή, «εάν παρατηρηθεί αύξηση των δικαιούχων ανά διάγνωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αυτό θα θεωρηθεί καταχρηστική συμπεριφορά εκ μέρους του παρόχου, ο όποιος δεν έχει καμία δυνατότητα να ελέγξει την εν λόγω διείσδυση προκειμένου να δράσει προληπτικά», σημειώνει.

Αναφορικά με αυτό η κα. Καΐμη σχολίασε ότι «ο ΟΑΥ, χωρίς να έχει αρχίσει να παρέχει θεραπείες μέσω του ΓεΣΥ στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις,  επιχειρεί να δικαιολογήσει την αναμφισβήτητα μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες εργοθεραπείας ως «κατάχρηση», αντί να αναγνωρίσει τη δική του αδυναμία να παρέχει επαρκώς τις εν λόγω υπηρεσίες σε όλους όσους τις έχουν ανάγκη, εξαιτίας έλλειψης πόρων».

Πρόσθεσε, «είμαστε σε μία εποχή που και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μιλά για μεγάλες αυξήσεις των σπάνιων και χρόνιων προβλημάτων υγείας. Οπότε θεωρούμε ότι είναι πολύ αυθαίρετο να μπει αυτό ο όρος, ο οποίος δεν έχει υιοθετηθεί από μέρος του οργανισμού για καμία άλλη ειδικότητα».

«Θεωρούμε ότι οι όροι σε σχέση με την κατάχρηση χρειάζονται περισσότερη μελέτη. Σίγουρα κάτι που προστατεύει το σύστημα από καταχρήσεις είναι η τακτική και με σωστές διαδικασίες Εργοθεραπευτική αξιολόγηση» συμπληρώνει.

Ζητούν ασφαλιστικές δικλείδες και μέτρα

Η κα Καΐμη τονίζει ότι ο ΟΑΥ οφείλει να προσδιορίσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τη μέθοδο και τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις των συμβούλων του Συλλόγου για υπέρβαση του προτεινόμενου προϋπολογισμού και διαπιστωθεί "τεκμηριωμένη ανάγκη τροποποίησης της δαπάνης εργοθεραπείας". Τα μέτρα αυτά πρέπει να έχουν άμεση ισχύ όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Όπως αναφέρει, «ρωτήσαμε τι μέτρα θα πάρει ο Οργανισμός. Αν υπάρχει δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού, αν θα τροποποιηθούν οροφές στις παροχές σύμφωνα με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό και τι μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση υπέρβασης του 10% του προϋπολογισμού και ο οργανισμός δεν ήξερε τι να απαντήσει».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε λάβει από την ετήσια έκθεση του ΟΑΥ για το 2022, προκύπτει ότι το περιθώριο για σημαντικές τροποποιήσεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένο, εκτός εάν πραγματικά αλλάξει κάτι όσον αφορά το σχεδιασμό και υπάρξουν σημαντικές αναθεωρήσεις», αναφέρει.

Προσθέτει ότι «ένα κονδύλι ύψους των €50 εκατ. για όλους τους άλλους επαγγελματίες υγείας (ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.ά.) κρίνεται υπερβολικά περιορισμένο ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων και ιδίως των δικαιούχων με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις».  

«Εάν πραγματικά ο Οργανισμός δεν μπορεί να καλύψει αυτές τις υπηρεσίες σωστά, τουλάχιστον να μην τις εξευτελίζει», σημειώνει, καθώς επίσης «να ενημερώσει τον κόσμο τι πραγματικά μπορεί να δώσει και τι δυνατότητες έχει».

Τονίζει ότι «αυτός που θα έχει το μεγαλύτερο τίμημα στην πράξη είναι ο δικαιούχος», και ότι «με αυτά τα δεδομένα και με τον τρόπο αντιμετώπισης μας από το 2020 μέχρι σήμερα από τον Οργανισμό, θεωρούμε ότι είναι διαβούλευση που στερείται ουσίας», αναφέρει η κα. Καΐμη.

Ο ΟΑΥ θα πρέπει να αναθεωρήσει τις προτάσεις του

Σύμφωνα με την κα. Καΐμη, «ο ΟΑΥ θα έπρεπε να λάβει υπόψη όλα τα δεδομένα που του παραθέσαμε και έχουν επαλειφθεί στη διάρκεια του χρόνου».

«Ζητούμε πραγματικά να έρθει με νέα αναθεωρημένη πρόταση και να ανοίξει ξανά ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο.

«Οι συνάδελφοί μας υπέμειναν για πολύ καιρό μεγάλη πίεση καθώς έχουν κατανοήσει πλήρως τους κινδύνους, δηλαδή την επαγγελματική και επιστημονική απαξίωση άλλα και την αδυναμία του συστήματος να διασφαλίσει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών Εργοθεραπείας για τους δικαιούχους», δηλώνει.

ΟΑΥ: Σέβεται τις αποφάσεις ΠΣΕ

Η ανώτερη λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Μόνικα Κυριάκου, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι σέβεται πλήρως τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΠΣΕ.

Διαβεβαιώνει, επίσης, τους δικαιούχους ότι θα συνεχίσει εντατικά την προσπάθεια ένταξης περισσότερων εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ «ούτως ώστε οι δικαιούχοι μας να εξυπηρετούνται καλύτερα», με δεδομένο ότι σήμερα μπορούν να λάβουν τέτοιες υπηρεσίες εντός ΓεΣΥ, από ένα μικρό αριθμό εργοθεραπευτών, και συγκεκριμένα 34 άτομα.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι, «μετά και από αίτημα του ίδιου του Συλλόγου», ο ΟΑΥ καθόρισε επίσης και το πλαίσιο εντός του οποίου θα γίνεται συζήτηση αφού ενταχθούν οι εργοθεραπευτές στο ΓεΣΥ, για πιθανή αναπροσαρμογή αυτού του προϋπολογισμού, με τρόπο, ούτως ώστε, αν η πρόσβαση του αριθμού των δικαιούχων ξεπεράσει το αναμενόμενο σε υπηρεσίες εργοθεραπείας, «τότε ο ΟΑΥ, είναι έτοιμος να προχωρήσει σε σχετική αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού».

Σημείωσε ότι δεδομένης της απόφασης του Συλλόγου, η οποία ήταν απόρριψη της πρότασης του ΟΑΥ, θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις και σκέψεις για πιθανές άλλες λύσεις νοουμένου να πέτυχουν την αύξηση της διαθεσιμότητας αυτών των υπηρεσιών στο ΓεΣΥ.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα