ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επίτροπος Κυριακίδου: Εμβολιασμός πριν το νέο κύμα

07 Οκτωβρίου 2022, 12:24

images

Κάλεσμα για εμβολιασμό και μέτρα προστασίας, απηύθυνε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, από το βήμα της σημερινής Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου με θέμα «COVID-19: The way forward after the pandemic».

Η κ. Κυριακίδου τόνισε την ανάγκη συνέχισης των εμβολιασμών, πριν το χειμώνα και το τέταρτο έτος της πανδημίας, ενώ συνεχάρη την Κύπρο για την επίτευξη του 85% εμβολιασμού για ενήλικες.

Τα εμβόλια κατά της πανδημίας έσωσαν τουλάχιστον 20 εκατ. ζωές παγκόσμια, ανέφερε, καλώντας όλα τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις εμβολιαστικές στρατηγικές τους, καθώς οι δείκτες από διάφορες χώρες, υποδεικνύουν αύξηση των κρουσμάτων.

Σημείωσε πως, η ανάγκη προστασίας πρέπει να επικεντρωθεί στις δράσεις πέραν από τον εμβολιασμό, όπως δημόσια μέτρα προστασίας και ενίσχυση των συστημάτων υγείας. Ακόμη, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν προσπάθειες κατανόησης για τις αιτίες και επιπτώσεις του long Covid.

«Μαζί, μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά και να ενισχύσουμε την ικανότητα της ΕΕ να θεραπεύει, να προλαμβάνει, να προστατεύει, να προετοιμάζεται και να ανταποκρίνεται σε κρίσεις υγείας με διαρκή τρόπο – αυτόν τον χειμώνα και μετά. Αυτή η συνεργασία μας επέτρεψε, για παράδειγμα, να κάνουμε την ΕΕ το παγκόσμιο φαρμακείο και να διαθέτουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε όλα τα κράτη μέλη ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε.

Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα ετοιμότητας, με την ενίσχυση εντολών στους ειδικούς φορείς ECDC και EMA, σύμφωνα με την επίτροπο, ενώ δημιουργήθηκε η HERA ως παρατηρητήριο μελλοντικών απειλών για την υγεία.

Επιπλέον, η φαρμακευτική μεταρρύθμιση που αναμένεται στις αρχές του 2023, θα διαμορφώσει το έργο στον τομέα της υγείας για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ θα διασφαλίσει ότι όλοι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στα οικονομικά, καινοτόμα, υψηλής ποιότητας, ασφαλή βιώσιμα και αποτελεσματικά φάρμακα, ανεξαρτήτων που ζουν στην ΕΕ.

Ακόμη, η μεταρρύθμιση αναμένεται να υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα καινοτομίας της φαρμακευτικής βιομηχανίας της ΕΕ, πρόσθεσε η επίτροπος, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση θα είναι ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξη νέων και καινοτόμων θεραπειών, εμβολίων και ιατρικών συσκευών.

Η κ. Κυριακίδου ανακοίνωσε ακόμη την έναρξη νέας παγκόσμιας στρατηγικής για την υγεία της ΕΕ, η οποία θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά παγκόσμια κενά και αδυναμίες, για απόκρουση μελλοντικών απειλών στην υγεία, μαζί με διεθνείς εταίρους.

Πτώση κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων

Η ευρωπαία επίτροπος αναφέρθηκε και στην ευλογιά των πιθήκων, αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί άνω των 60 χιλ. κρουσμάτων, ενώ το τελευταίο διάστημα σημειώνονται πιο λίγα κρούσματα.

Όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί άνω των 330 χιλ. εμβολίων και άνω των 10 χιλ. θεραπειών στα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων οφείλεται στα δημόσια υγειονομικά μέτρα που πάρθηκαν και στις δράσεις επικοινωνίας.

4 δισ. για το Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου

Με την ίδια αποφασιστικότητα και συνεργασία, εξελίσσεται και το σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου, σύμφωνα με την επίτροπο, εξηγώντας ότι για πρώτη φορά στην ΕΕ υπάρχει ένα φιλόδοξο και καλά χρηματοδοτούμενο σχέδιο, το οποίο επιτρέπει την αποφασιστική δράση για βελτίωση της πραγματικότητας των ασθενών με καρκίνο, των οικογενειών τους και της κοινωνίας.

Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε €4 δισ. και το σχέδιο καλύπτει την πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση, θεραπεία, καθώς και την ποιότητα ζωής των ασθενών και επιζώντων. Η επίτροπος, σημείωσε ότι η εθνική στρατηγική για τον καρκίνο της Κύπρου, έχει την ίδια ολοκληρωμένη προσέγγιση με το σχέδιο της ΕΕ.

Ακόμη, το σχέδιο περιλαμβάνει πρόταση για νέες συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου, η οποία είναι η πιο πρόσφατη σημαντική πρωτοβουλία μέσω της συνεργασίας με τα κράτη μέλη, τους ειδικούς και την επιστημονική κοινότητα.

Τέλος, η επίτροπος, κάλεσε όλους να περπατήσουν με τις ροζ φιγούρες το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, για την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού.

Σχετικά Άρθρα