ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιπτώσεις στα φαρμακεία από τις αλλαγές τιμών

31 Ιανουαρίου 2023, 06:00

images

Οι αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων που κατέχουν άδεια κυκλοφορίας στην Κύπρο και της τιμής Συνεισφοράς ΙΙ των φαρμάκων που καλύπτει το ΓεΣΥ, που σημειώνονται από αύριο ενόψει της ετήσιας επικαιροποίησης των τιμών, επηρεάζουν οικονομικά τα φαρμακεία και από την άλλη, δίνουν την ευκαιρία στους ασθενείς να επιλέγουν το φθηνότερο αντικατάστατο φάρμακο.

Η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρια Ισσέγιεκ, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι η επικαιροποίηση των τιμών των φαρμάκων «είναι η κανονική διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες».

Δηλαδή, «σε κάποια φάρμακα μειώνεται η τιμή και σε κάποια αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται και η συνεισφορά του ΓεΣΥ λόγω των νέων τιμών».

Όπως εξηγεί, «αν φθηνύνει ένα φάρμακο τότε η διαφορά από το φθηνότερο της κατηγορίας του ίσως να είναι πιο μικρή, άρα θα πληρώνει λιγότερη συνεισφορά ο ασθενής. Αν ακριβύνει, τότε η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη και θα πληρώσει κάτι παραπάνω ο ασθενής».

Πρόσθεσε ότι οι ασθενείς ενημερώνονται και στο φαρμακείο αν υπάρχουν κάποιες διαφορές στην τιμή.

Σημείωσε ακόμη ότι οι φαρμακοποιοί είναι αποδέκτες αυτής της κατάστασης εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

«Το φαρμακείο επηρεάζεται, το ίδιο και τα αποθέματα του. Από τη μια μέρα στην άλλη αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε τις τιμές των φαρμάκων και πολλές φορές είναι ζημιά, γιατί ανεξάρτητα αν μας ειδοποιούν από ένα χρόνο πριν όπως έγινε και τώρα, σίγουρα δεν μπορούμε να αδειάσουμε τα ράφια μας», αναφέρει.

«Υπάρχει οικονομική επίπτωση στα φαρμακεία με αυτό το γεγονός κάθε χρόνο», προσθέτει.

Δικαίωμα του ασθενή να ενημερώνεται για το πιο φθηνό φάρμακο 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριος Κουλούμας ανέφερε στο YgeiaWatch ότι η επικαιροποίηση των τιμών των φαρμάκων είναι σύμφωνη με τα όσα διέπουν το ΓεΣΥ.

«Ο κατάλογος φαρμακευτικών προϊόντων, όπου υπάρχουν αντικατάστατα, δηλαδή τα γενώσιμα, μια φορά τον χρόνο τον Φεβρουάριο επικαιροποιείται, με αποτέλεσμα να μπαίνουν μέσα γενώσιμα τα οποία είναι πιο φθηνά και να γίνεται αυτή η ανακατανομή της συνεισφοράς ΙΙ», δήλωσε.

Όπως σημειώνει, «η χρήση των γενωσίμων είναι κάτι ωφέλιμο που το χρησιμοποιούν όλα τα συστήματα υγείας και εξοικονομεί πόρους, έτσι ώστε να αξιοποιούνται αυτοί για την αγορά καινοτόμων φαρμάκων που είναι ακριβά και δεν υπάρχουν αντικατάστατα για αυτά».

«Ο φαρμακοποιός δικαιούται να αντικαθιστά το συνταγογραφούμενο φάρμακο του γιατρού με το πιο φθηνό και είναι υποχρέωση του φαρμακοποιού να ενημερώσει τον ασθενή ότι υπάρχει φάρμακο το οποίο είναι πλήρως αποζημιωμένο», υπογράμμισε.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί φαρμακοποιοί που δυστυχώς δεν ενημερώνουν, είπε, «με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διερωτώνται γιατί ένα φάρμακο μέχρι τώρα έπρεπε να το πληρώνουν με συμπληρωμή €1 και σήμερα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα».

«Είναι δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει το φάρμακο το οποίο θέλει να παίρνει», τονίζει, προσθέτοντας ότι «είναι μία μεγάλη καινοτομία στο σύστημα, διότι υπάρχει επιλογή».

Εντούτοις, δήλωσε ότι υπάρχει σε αρκετούς η εντύπωση ότι τα γενώσιμα φάρμακα δεν είναι αρκετά καλά φάρμακα, σημειώνοντας ότι «αντιθέτως είναι της ίδιας αποτελεσματικότητας και ασφάλειας με τα πρωτότυπα γιατί είναι και αυτά εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Από την 1η Φεβρουαρίου η αλλαγή τιμών στα φάρμακα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) οι αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων που κατέχουν άδεια κυκλοφορίας στην Κύπρο και την τιμή Συνεισφοράς ΙΙ των φαρμάκων που καλύπτει το ΓεΣΥ ενόψει της ετήσιας επικαιροποίησης των τιμών, θα ισχύουν από αύριο, 1η Φεβρουαρίου 2023.

Ο ΟΑΥ έχει δημοσιοποιήσει κατάλογο Φαρμακευτικών Προϊόντων (ΚΦΠ) με τις αναθεωρημένες Συνεισφορές ΙΙ και τη μεταβολή (αύξηση/μείωση) στη Συνεισφορά ΙΙ των φαρμάκων σε σχέση με τον προηγούμενο ΚΦΠ ημερομηνίας 10/01/2023.

  • Με βάση τις αλλαγές στις τιμές διαφοροποιείται η Συνεισφορά ΙΙ σε 283 προϊόντα. Για 105 προϊόντα η Συνεισφορά ΙΙ μειώνεται, ενώ για 178 προϊόντα αυξάνεται.

Ο Οργανισμός προτρέπει τους δικαιούχους να συμβουλεύονται τους ιατρούς και φαρμακοποιούς τους σε σχέση με το φθηνότερο διαθέσιμο φάρμακο και πως μπορούν να εξασφαλίσουν φάρμακα με μηδενική Συνεισφορά ΙΙ.

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα