ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιδημία παραιτήσεων κρατικών ιατρών

19 September 2019, 13:45

images

Ακόμη 16 ιατροί από τα κρατικά νοσηλευτήρια και από τα κέντρα υγείας της επαρχίας Λευκωσίας υπέβαλαν παραίτηση και μεταπηδούν στον ιδιωτικό τομέα.

Μεταξύ των αποχωρούντων ιατρών περιλαμβάνονται παθολόγοι και ιατροί ενηλίκων που υπηρετούσαν σε κρατικά νοσηλευτήρια και σε κέντρα υγείας της επαρχίας Λευκωσίας.

Όπως ανέφερε στο Omega ο πρόεδρος της παγκύπριας συντεχνίας κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρης Κούμας, οι 16 αυτοί ιατροί απέστειλαν ήδη την επιστολή παραίτησης τους προς τον υπουργό υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου με κοινοποίηση και στη συντεχνία.

Ο κ. Κούμας άφησε ξεκάθαρες αιχμές για τις ευθύνες που έχει ο οργανισμός κρατικών υπηρεσιών υγείας (ΟΚΥπΥ) για την συνεχιζόμενη απώλεια ιατρών από τον δημόσιο τομέα.

Αυτό οφείλεται όπως ισχυρίστηκε στο ότι ο ΟΚΥπΥ κάνει εικονικές ενέργειες και όχι ουσιαστικές, δείχνει να προσπαθεί να δώσει κίνητρα στους ιατρούς του δημοσίου χωρίς ουσιαστικά να κάνει κάτι τέτοιο ενώ έκανε λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια του οργανισμού.

Απαντώντας στο κ. Κούμα ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου επισήμανε ότι σήμερα κιόλας θα σταλεί επιστολή στη ΠΑΣΥΚΙ καλώντας τους σε συνάντηση για να συζητήσουν αναφορικά με τα κίνητρα προσωπικών και ειδικών ιατρών.

Επίσης ο κ. Χαριλάου επισήμανε ότι τα κίνητρα έχουν ήδη συζητηθεί με όλες τις συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών καθώς υπήρξε και σχετική απόφαση η οποία εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Σημείωσε ότι οι κυβερνητικοί ιατροί του δημοσίου έχουν πολλά ωφελήματα τα οποία δεν απολαμβάνουν αυτοί του ιδιωτικού τομέα.

Επισήμανε ότι υπάρχει σχέδιο κινήτρων το οποίο οι ιατροί του δημοσίου, πέραν από τον μισθό τους, με την εγγραφή του ανάλογου αριθμού ασθενών στον κατάλογο τους θα λαμβάνουν και ποσοστό επί της αμοιβής από τον ΟΑΥ.

Κρατικός προϋπολογισμός 2020

Από την άλλη μεριά χθες μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι δαπάνες για την υγεία στο προϋπολογισμό του 2020 είναι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του υπουργείου υγείας για το 2020 θα ανέλθει στα €926,8 εκ., σε σχέση με €620 εκ. το 2019, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης της λειτουργίας του ΟΚΥΠΥ, ενώ παράλληλα η συνεισφορά του κράτους στο ΓεΣΥ ανέρχεται στα €470 εκ. για το 2020.

Κρίνεται, συνεπώς, ως εξαιρετικά σημαντική η ορθολογική λειτουργία και οικονομική διαχείριση του ΟΚΥΠΥ και η ανάκτηση του κόστους των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών του μέσω του συστήματος του ΓεΣΥ, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι σήμερα συμβαίνει, προκειμένου να περιοριστεί η κρατική ενίσχυση του ΟΚΥΠΥ στα επίπεδα που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Στον ΟΑΥ

Στον οργανισμό ασφάλισης υγείας αρχίζει αύριο ο διάλογος με τους ιδιώτες ιατρούς και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια κάτι που θα αυξήσει ακόμη παραπάνω την εγγραφή ιατρών στο σύστημα του ΓεΣΥ.

Τις τελευταίες μέρες στους καταλόγους ΓεΣΥ διαφαίνονται μαζικές εγγραφές ιατρών με τους ειδικούς ιατρούς να αγγίζουν τους 900 και τους προσωπικούς να φτάνουν τους 517.

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της εκφράζει ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι με τα κρατικά νοσηλευτήρια από την στιγμή που οι ιατροί φεύγουν από τα κρατικά νοσηλευτήρια και εγγράφονται ως ιδιώτες στο ΓεΣΥ.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου

Σχετικά Άρθρα