ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εν μέσω αντιδράσεων ξεκινά η συζήτηση προϋπολογισμού ΟΑΥ

23 Ιανουαρίου 2020, 07:39

images

Στη ζυγαριά της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας τίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός του οργανισμού ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ) για το 2020, εν μέσω των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον προϋπολογισμό του 2021 και του 2022 με άλλα €70 εκ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020, τα έσοδα του ΟΑΥ αυξάνονται στα €1051 εκ. από €438 εκ. το 2019 ενώ για το 2021 και 2022 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση στα €1175 εκ. και €1220 εκ. αντίστοιχα.

Η συζήτηση ενώπιον της επιτροπής υγείας αναμένεται πως θα είναι έντονη ειδικότερα λόγω των αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, για παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων €70 εκ. στον προϋπολογισμό του κράτους, για κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων που πιθανόν να διαφανούν στην πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταξύ ΟΑΥ και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Στήθηκε πάρτι στο ΓεΣΥ 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο έκανε λόγο για κακοδιαχείριση του ΓεΣΥ και για μεγάλο πάρτι που έχει στηθεί το κόστος του οποίου θα κληθούν να καταβάλουν οι πολίτες.

Τόνισε παράλληλα ότι «με την απόφαση της κυβέρνησης για κάλυψη ενδεχόμενων ελλειμμάτων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, πάει περίπατο η βασική αρχή του ΓεΣΥ για σφαιρικό προϋπολογισμό και συγκράτηση των δαπανών», υποδεικνύοντας ότι «η Κύπρος θα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες δαπάνες στον τομέα της υγείας, ξεπερνώντας το 12% του ΑΕΠ».

Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αφήνει σαφείς αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη συνομολόγηση του συμφωνητικού συνεργασίας μεταξύ του ΟΑΥ και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για την ένταξη τους στο ΓεΣΥ.

Κρούοντας το καμπανάκι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν τονίζει ότι «το κόστος θα μετακυλήσει για άλλη μια φορά στις πλάτες των πολιτών και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της».

Εξηγεί ότι το ενδεχόμενο κάλυψης τυχόν ελλειμμάτων που θα προκύψουν με την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αποτελεί κρατική εγγύηση που παρέχεται προς τους ιδιώτες για την οποία όχι μόνο ο έφορος κρατικών ενισχύσεων θα έπρεπε να είχε ερωτηθεί προτού δοθεί η διαβεβαίωση από την κυβέρνηση, αλλά θα έπρεπε να είχε αποσταλεί επίσημα ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να υπάρχει γραπτή απάντηση από πλευράς των ευρωπαϊκών αρχών κατά πόσο ενδέχεται να θεωρηθεί αυτή ωςκρατική ενίσχυση.

Στη συνέχεια θα έπρεπε να είχε ετοιμαστεί συμφωνητικό έγγραφο μεταξύ των μερών, το οποίο να ελεγχόταν από τη Νομική Υπηρεσία και στη συνέχεια αυτό να τεθεί ενώπιον της βουλής προς έγκριση, όπως έγινε με την παροχή κρατικών εγγυήσεων προς την Ελληνική Τράπεζα.

Από τις μεγαλύτερες δαπάνες 

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020, τα έσοδα προκύπτουν από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών που, ως γνωστό, ξεκίνησαν από τον Μάρτιο του 2019 και θα αυξηθούν ξανά το 2020 για να καλύψουν την ενδονοσοκομειακή κάλυψη.

Η ενδονοσοκομειακή κάλυψη θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, δίνοντας στον ΟΑΥ «μαξιλάρι» δεκάδων εκατομμυρίων αφού θα υπάρχουν έσοδα χωρίς να υπάρχουν δαπάνες.

Αναφορικά με τις δαπάνες του ΟΑΥ, είναι από τις μεγαλύτερες του κράτους σε επίπεδο υπουργείων. Φθάνουν τα €970 εκ. το 2020 από €395 εκ. το 2019.

Για το 2021 οι δαπάνες του ΟΑΥ αναμένεται να αυξηθούν στα €1173 εκ. και το 2022 στα €1211 εκ.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα