ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελλάδα: Στους 38 οι νεκροί, 69 ασθενείς διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ

29 Μαρτίου 2020, 18:55

images

Παγκοσμίως καταγράφονται σήμερα 684.000 κρούσματα covid-19 και 32.000 θάνατοι αλλά και 146.000 πρώην ασθενείς που ιάθηκαν. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως μισό εκατομμύριο άνθρωποι είναι σε ενεργή νόσο. Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν 95 νέα κρούσματα και 1156 συνολικά. Επίσης 69 νοσηλεύονται σήμερα σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι ενώ κατέγραψαν και 6 επιπλέον θανάτους που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 38.

Όπως είπε σήμερα ο καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, η μέση ηλικία των θανόντων στην Ελλάδα είναι τα 71 έτη και 9 μόνο είναι γυναίκες. Το 92% είναι 70 ετών και άνω και το 58% είχε καρδιαγγειακό πρόβλημα. Από όσους νοσούν μέτρια και σοβαρά, τελικά το 5% χρειάζεται ΜΕΘ διότι προκαλεί σοβαρή πνευμονία που απαιτεί νοσηλεία. Έχουν γίνει ήδη 15.000 τεστ σε όλη την χώρα.

Ποιοτικά στοιχεία νοσηλειών από μελέτες παγκοσμίως

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε εξάλλου ότι "αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι η κορυφή του παγόβουνου". Στη Κίνα υπολογίζεται ότι ήταν μόνο το 26% όσων κόλλησαν τον κορωνοϊό μπήκε σε νοσοκομείο. Επίσης στη Κίνα το 15% όσων μπήκαν σε νοσοκομείο είχαν κακή έκβαση ενώ το υπόλοιπο 85% ιάθηκε. Επίσης παρατηρούμε ότι αυτοί που φτάνουν στη διασωλήνωση είναι ηλικιωμένοι με μέση ηλικία τα 66 έτη και το 47% με συνοδά νοσήματα. Από τις ΗΠΑ πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος χρόνος νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι παρατεταμένος... Στην Ιταλία ο μέσος όρος είναι 15 ημέρες στη ΜΕΘ με μικρότερη δυνατή παραμονή τις 10 ημέρες. 

Μελέτη επίσης έδειξε ότι οι θάνατοι σε ΜΕΘ φτάνουν σε ποσοστό το 47% . "Οι Εντατικές είναι οι χώροι που δίνονται οι μάχες για την ζωή. Ας μην παραξενεύουν οι θάνατοι. Είναι ένας ανίερος εχθρός".

Νέα για την χλωρωκίνη

Το οποιοδήποτε φάρμακο - αν δεν χρησιμοποιείται με ιατρική παρακολούθηση- μπορεί να γίνει επικίνδυνο. "Ειδικά η χλωροκίνη  προκαλεί αρρυθμίες, χαμηλό κάλιο, επιληψία ακόμα και θάνατο. Η χρήση της ενδείκνυται μόνο με ιατρική παρακολούθηση. Πόσο μάλλον δεν ενδείκνυται η χρήση χημικών με χλωροκίνη που είχαν για καθαρισμό ενυδρείου στις ΗΠΑ και δύο άτομα τα χρησιμοποίησαν με αποτέλεσμα τον θάνατο τους ενός και μία βαριά νόσηση από τον άλλον. Είχαν παραπληροφόρηση από το διαδίκτυο", είπε ο καθηγητής.

Άλλες φαρμακευτικές επιλογές

Πέντε ασθενείς πήραν ορό με αντισώματα από ασθενείς που ανάρρωσαν κι είχαν θετική έκβαση. "Αλλά ακόμα δεν υπάρχει πανάκεια και δοκιμάζονται όλα", πρόσθεσε.

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα