ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελλάδα: Ανοίγει ο δρόμος για ασφάλιση και δανεισμό σε πρώην καρκινοπαθείς

16 Απριλίου 2024, 05:33

images

Την ένταξη στον κώδικα δεοντολογίας των ασφαλιστικών εταιρειών της δυνατότητας όσων έχουν θεραπευθεί από τη νόσο του καρκίνου να συνάπτουν -με τους ίδιους όρους και τα ίδια τιμολόγια με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους- συμβόλαια ζωής ανακοίνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, το δικαίωμα αυτό θα το αποκτούν οι ασθενείς δέκα χρόνια μετά την ίασή τους (πέντε έτη μετά αν το νόσημα αφορούσε άτομο μικρότερο των 15 ετών) και σε περίπτωση που κατά το ενδιάμεσο αυτό χρονικό διάστημα δεν έχει προκύψει υποτροπή. Άλλωστε, έχει παρατηρηθεί στατιστικά πως μετά από ένα ορισμένο αριθμό ετών, η κατάσταση των ατόμων αυτών προσομοιάζει με αυτή των υγιών συμπολιτών τους.

Η ουσία είναι ότι η δυνατότητα των πρώην καρκινοπαθών να συνάψουν ασφαλιστήριο ζωής («κατοχύρωση δικαιώματος στη λήθη επιζώντων από καρκίνο στις ασφαλίσεις ζωής) έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα των ίδιων ατόμων να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες.

Η Ελλάδα είναι η ένατη κατά σειρά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προχωρεί σε μια τέτοια διευθέτηση του θέματος, μετά από συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (συνέβαλαν και άλλοι φορείς όπως για παράδειγμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών).

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, μια τέτοια ρύθμιση επιδιώκει να τερματίσει τις διακρίσεις σε βάρος των πρώην ασθενών και βάζει τους ανθρώπους πάνω από τους αριθμούς. Στην Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων, περίπου 20 εκατομμύρια -δηλαδή το 4% του πληθυσμού- έχει νοσήσει από καρκίνο. Η κίνηση αυτή δεσμεύει τις ασφαλιστικές εταιρείες και κατ’ επέκταση τις τράπεζες. «Πρόκειται για ένα πράγμα αυτονόητο που όμως δεν είχε γίνει μέχρι τώρα» κατέληξε ο υπουργός.


Σχετικά Άρθρα