ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έκθεση ΗΠΑ: Χωρίς σημαντικές αλλαγές τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο

23 Απριλίου 2024, 11:04

images

Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2023, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. 

Η έκθεση αποτελεί μέρος μιας σειράς εκθέσεων για 198 χώρες και περιοχές για το έτος 2023 που δημοσιεύονται ετησίως. Η Έκθεση για την Κύπρο καλύπτει επίσης τα κατεχόμενα.

Κυπριακή Δημοκρατία

Η Έκθεση για την Κύπρο ξεκινά τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στο νησί, «αλλά από το 1974 το βόρειο τρίτο της Κύπρου διοικείται από Τουρκοκύπριους», όπως αναφέρεται στα κατεχόμενα.

«Αυτή η περιοχή αυτοανακηρύχτηκε "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" το 1983. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που την αναγνωρίζει».

«Σημαντικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων παραμένει στο νησί. Μια ουδέτερη ζώνη, ή «Πράσινη Γραμμή», που περιπολείται από μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, χωρίζει τις δύο περιοχές. Η έκθεση αυτή καλύπτει εξελίξεις και στις δύο κοινότητες». 

Στην Έκθεση σημειώνεται ότι «δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία ή στην περιοχή που διοικούν οι Τουρκοκύπριοι κατά τη διάρκεια του έτους».

Αναφέρεται ότι σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία περιλάμβαναν «αξιόπιστες αναφορές για ουσιαστική παρέμβαση στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι μη κυβερνητικών οργανώσεων, επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο σε χώρα όπου θα αντιμετώπιζαν βασανιστήρια ή δίωξη, και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας με στόχο μέλη εθνικών ή εθνοτικών μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών αιτούντων άσυλο».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβε μέτρα για τον εντοπισμό και την τιμωρία αξιωματούχων που ενδέχεται να έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και υπήρχαν περιορισμένες περιπτώσεις ατιμωρησίας, όπως αναφέρει.

Οι νόμοι της Δημοκρατίας, προστίθεται, προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένου του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση σεβάστηκε γενικά αυτό το δικαίωμα. Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα και λειτουργικό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα μαζί προωθούν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών των μέσων ενημέρωσης, αναφέρεται.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι ο νόμος και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας παρείχαν στους πολίτες τη δυνατότητα να επιλέγουν την κυβέρνησή τους σε ελεύθερες και δίκαιες περιοδικές εκλογές που πραγματοποιούνται με μυστική ψηφοφορία και βασίζονται σε καθολική και ισότιμη ψηφοφορία.

Όσον αφορά τη διαφθορά, σημειώνεται ότι οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβλεπαν ποινικές κυρώσεις για διαφθορά από αξιωματούχους και η κυβέρνηση γενικά εφάρμοσε τον νόμο αποτελεσματικά. Υπήρχαν πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά, προστίθεται.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι ντόπιες και διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δημοκρατία λειτουργούσαν γενικά χωρίς κυβερνητικούς περιορισμούς για να παρακολουθούν ή να διερευνούν συνθήκες ή υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δημοσιεύουν τα ευρήματά τους. Οι ΜΚΟ ανέφεραν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν κάπως συνεργάσιμοι και ανταποκρίνονταν στις απόψεις τους, συμπληρώνεται.

Σχετικά Άρθρα