Εφικτά ως το 2030 τα πρότυπα για ποιότητα αέρα
16 Μαΐου 2024, 05:40
Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες καθορίζουν πρότυπα ποιότητας του αέρα για το 2030 που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και μας θέτουν σε πορεία μηδενικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης έως το 2050 και τα πρότυπα είναι εφικτά αρκεί η χώρα μας να ακολουθήσει μια σαφή και δυναμική πορεία, ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου.
Η Επίτροπος παρευρέθηκε την Τετάρτη στη συνεδρία της Τεχνικής Επιτροπής για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Ανέφερε σε χαιρετισμό της ότι τα πρότυπα θα επανεξετάζονται τακτικά με βάση τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές πληροφορίες και ότι προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των διατάξεων σχετικά με την παρακολούθηση και τη μοντελοποίηση της ποιότητας του αέρα, ώστε να συγκεντρωθούν μακροπρόθεσμα δεδομένα σχετικά με τους καλυπτόμενους ρύπους και άλλους αναδυόμενους παράγοντες ανησυχίας.
Η κ. Θεοδοσίου σημείωσε ως πολύ σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι στους νέους προτεινόμενους κανόνες οι πολίτες, των οποίων η υγεία έχει υποστεί βλάβη από την ατμοσφαιρική ρύπανση, θα μπορούν να αποζημιωθούν εάν δεν τηρούνται τα όρια ποιότητας του αέρα, φέρνοντας μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, προσθέτοντας ότι ειδικά για αυτό το θέμα το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος εξετάζει με την Επίτροπο Νομοθεσίας το θέμα προσαρμογής της νομοθεσίας της Κύπρου.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι, σύμφωνα με την Επίτροπο, χρειάζεται να προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις, όπως είναι η αύξηση της δασοκάλυψης, η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και χημικών, η ενθάρρυνση και η ενίσχυση του οικιστικού ιστού με περισσότερους χώρους πρασίνου, η μείωση των εκπομπών από όλους τους οικονομικούς τομείς, η αναδιαμόρφωση της ενεργειακής κατανάλωσης με ΑΠΕ και ο περιορισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Ανακοίνωσε ότι το Γραφείο της θα διοργανώσει εντός Ιουνίου δύο ημερίδες, με θέματα την «Κλιματικά ουδέτερη και Πράσινη Τηλλυρία» και «Από την τοπική στην παγκόσμια προστασία: Ένταξη Συμπλεγμάτων Κοινοτήτων της κοιλάδας Ξερού και Διαρίζου Ποταμού στα Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO».
Επιπλέον, ανέφερε, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και του Cyprus Sustainable Tourism Initiative προγραμματίζεται κατά το Φθινόπωρο συνέδριο με τίτλο «Κλιματική κρίση – Υπεύθυνος τουρισμός», ένα θέμα που αφορά έναν σημαντικό τομέα της οικονομίας της χώρας μας, ο οποίος πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στους σχεδιασμούς μας, ιδιαίτερα σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας.
Tags: Ατμοσφαιρική ρύπανση, Περιβάλλον