ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δράση για εξάλειψη επικίνδυνου κουνουπιού στην περιοχή Δρομολαξιάς

29 September 2022, 12:55

images

Σχέδιο δράσης για την μείωση των εστιών ανάπτυξης και εξάλειψης του κουνουπιού είδους Aedes aegypti που έχει εντοπιστεί στην περιοχή της Κοινότητας Δρομολαξιάς, έχει καταρτήσει η Υγειονομική Υπηρεσία σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές και άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο εντοπισμός του εν λόγω κουνουπιού μαζί με άλλα είδη, έγινε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία με τίτλο «Χαρτογράφηση των Κινδύνων για Νοσήματα που μεταδίδονται με Διαβιβαστές (ID-VRISK)».

Σημειώνεται ότι το είδος αυτό παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον καθώς έχει την ικανότητα (υπό προϋποθέσεις) να μεταδίδει μολυσματικές ασθένειες.

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των κατοίκων της περιοχής, καθώς οι εστίες εκκόλαψης του είδους (μικρές τεχνητές συλλογές νερού), βρίσκονται κυρίως εντός των ιδιόκτητων κατοικιών ή άλλων επαγγελματικών χώρων.

Οι σημαντικότερες εστίες από αυτές είναι οι ακόλουθες:

-Πήλινα δοχεία, δοχεία συλλογής νερού, ανοικτές δεξαμενές, σιντριβάνια, κονσερβοκούτια και άλλα τενεκεδάκια γεμάτα με βρόχινο νερό, ανθοδοχεία, σπασμένα μπουκάλια, εγκαταλελειμμένα (μεταχειρισμένα) ελαστικά αυτοκινήτων, και κάθε άλλο τεχνητό υλικό/αντικείμενο που μπορεί να συγκρατήσει μικρή ποσότητα νερού.

Επιπλέον, με βάση τα πιο πάνω καλείται ο κάθε πολίτης να εξαλείψει εντός της οικίας του και όλων των άλλων ιδιόκτητων χώρων που έχει, τις πιο πάνω πιθανές εστίες εκκόλαψης κουνουπιών.

Προστίθεται ότι συνεργεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας και συνεργατών (μεταξύ της 10 και 23 Οκτωβρίου 2022) θα ενισχύουν την πιο πάνω προσπάθεια (ενημέρωση "από πόρτα σε πόρτα") και επιπλέον εάν κριθεί αναγκαίο θα προβούν και σε καταπολέμηση εντόμων με κατάλληλα εντομοκτόνα. 

Σχετικά Άρθρα