ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δράσεις αστυνομίας για πρόληψη και καταπολέμηση ρατσισμού

29 Μαΐου 2023, 06:00

images

Η Αστυνομία Κύπρου εφαρμόζει δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση του ρατσισμού και την προστασία των θυμάτων εγκληματικότητας.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, παρέθεσε απαντητική επιστολή του Δρ Παναγιώτη Νικολαΐδη, Αστυνόμου Β’, στην οποία αναφέρει ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει να καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες προώθησης δράσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και ειδικότερα για την πρόληψη και καταστολή των διακρίσεων.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και την Μισαλλοδοξίας (ECRI) που υιοθετήθηκε στις 16/12/2022 και αφορά τον 6ο γύρο αξιολόγησης της Κύπρου σε θέματα διακρίσεων, από τις 15 συστάσεις που περιλαμβάνει, μόνο οι δύο αφορούν την Αστυνομία, οι οποίες επικεντρώνονται στη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης περιστατικών εγκλημάτων μίσους και στην εκπαίδευση των μελών της Αστυνομίας.

Ακόμη, στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά, όχι σύσταση, για την ελλιπή ενημέρωση των θυμάτων σχετικά με τα δικαιώματα τους.

Ως εκ τούτου, η Αστυνομία προχώρησε στην ανάληψη των ακόλουθων δράσεων: σύσταση και λειτουργία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Καταπολέμησης Διακρίσεων, το οποίο μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει θέματα πολιτικής, του ευρύτερου τομέα καταπολέμησης των διακρίσεων και τηρεί στατιστικά στοιχεία, σχετικά με τη διερεύνηση καταγγελιών/ποινικών υποθέσεων, που αφορούν ρατσιστικά αδικήματα.

Σημειώνεται ότι η Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου έχει ήδη ενσωματώσει την εκπαίδευση μελών της σε θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας σε πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων της, περιλαμβανομένου του προγράμματος εκπαίδευσης δοκίμων αστυνομικών.

Επίσης, έχει θεσμοθετήσει ένα εξειδικευμένο διήμερο σεμινάριο με τίτλο «Καταπολέμηση της Ξενοφοβίας του Ρατσισμού και το Σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Επιπρόσθετα, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Καταπολέμησης Διακρίσεων, θα προωθήσει πρόσθετες δράσεις, για ευαισθητοποίηση των μελών της Αστυνομίας σε θέματα ρατσισμού.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να προωθηθούν τα εξής: συνέχιση εκπαιδεύσεων στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, διοργάνωση ημερίδας σε σχέση με την αποδοχή της διαφορετικότητας, αποστολή εγκυκλίων και οδηγιών για τον τρόπο χειρισμού υποθέσεων ρατσισμού, ετοιμασία αφίσας η οποία θα διανεμηθεί τόσο εντός της Αστυνομίας όσο και σε συνεργαζόμενα υπουργεία/υπηρεσίες.

Ακόμη, θα προωθηθεί εντατικοποίηση συνεργασίας με αρμόδιους φορείς, ετοιμασία τρίπτυχου το οποίο θα απευθύνεται στους πολίτες όπου θα περιλαμβάνονται πληροφορίες για θέματα ρατσισμού και έκδοση εγχειριδίου για μέλη της Αστυνομίας αποκλειστικά για τον χειρισμό ρατσιστικών αδικημάτων. 

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα