ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ. Καραγιάννης: Εμβολιασμένοι το 10% κρουσμάτων

07 Ιουλίου 2021, 10:16

images

Το 10% των αλυσίδων μετάδοσης των τελευταίων ημερών ήταν εμβολιασμένοι, ενώ το 90% ανεμβολίαστοι.

Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης αναφέρει στο YgeiaWatch ότι αυτοί οι οποίοι μολύνονται και είναι εμβολιασμένοι στην πλειονότητά τους είναι αυτοί οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν και τις δύο δόσεις εμβολιασμού και κυρίως βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της πρώτης δόσης όπου δεν έχει δοθεί ο κατάλληλος χρόνος στο ανοσοποιητικό σύστημα να δράσει.

Επίσης, το ίδιο μπορεί να συμβεί ακόμη και στην αρχή της δεύτερης δόσης όπου ακόμη δεν έχει προλάβει να δράσει στο ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ μικρή. Επομένως, το ρίσκο να μεταδώσουν τον ιό οι εμβολιασμένοι είναι πολύ χαμηλό, και η μολυσματικότητα τους είναι πολύ μικρή, επισημαίνει.

Αναφέρει ότι ακριβώς επειδή η πιθανότητα να μολυνθούν οι εμβολιασμένοι είναι περιορισμένη, αυτή τη στιγμή εξαιρούνται από το να κάνουν το rapid ή PCR τεστ.  

Σύμφωνα με τον Δρ. Καραγιάννη, σε περίπτωση συνέχισης αυτής της αυξητικής τάσης, δεν έχουν συζητηθεί ούτε παρθεί κάποια μέτρα περιορισμού προς τους πολίτες. Στόχος, όπως αναφέρει ο είναι να ελεγχθεί η κατάσταση χωρίς περιοριστικά μέτρα.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα