ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δημοφιλής η Yoga στην Κύπρο, ποια τα οφέλη

21 Ιουνίου 2021, 06:00

images

Δημοφιλής έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια στην Κύπρο, η Yoga.

Η Yoga αποτελεί μια φιλοσοφία ζωής και είναι τόσο σωματική όσο και πνευματική - ψυχική δραστηριότητα. Έχει ως στόχο να ενδυναμώσει την ένωση του σώματος, του νου και του πνεύματος.

H ετυμολογία της λέξης yoga προέρχεται από τη λέξη «yug» στα σανσκριτικά - αρχαία ινδικά που σημαίνει «Ένωση». Ο εννοιολογικός ορισμός της αναφέρεται στην ένωση του σώματος με την αναπνοή, της αναπνοής με τον νου και του νου με το πνεύμα.

Η Nathalie Kass-danno, ολιστική θεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια γιόγκα στο Yoga Dive Academy, σε συνέντευξη στο YgeiaWatch μας λέει περισσότερα για την γιόγκα και τα οφέλη της.

Από που προέρχεται 

Όπως αναφέρει η ειδική εκπαιδεύτρια, η γενέτειρα χώρα της Γιόγκα είναι η Ινδία και o ακριβής χρόνος προέλευσης της είναι άγνωστος. Από ανασκαφές έχουν βρεθεί ίχνη 5000 χρόνων που συσχετίζονται με την γιόγκα.

Στην Κύπρο η γιόγκα έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία 10 χρόνια. Ήταν στο νησί πολύ πιο πριν, αλλά το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, αναφέρει.

«Οι άνθρωποι τώρα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ την ισορροπία και την ειρήνη του μυαλού, με το άγχος της καθημερινότητας. Έτσι η γιόγκα είναι κάτι που προσελκύει πολύ κόσμο. Διδάσκω στο νησί τα τελευταία 8 χρόνια και βλέπω τι μεταμόρφωση και χαρά έχει δώσει».

Όπως παράλληλα αναφέρει η ειδικός, ενδιαφέρον για την γιόγκα δείχνουν τόσο άντρες όσο και γυναίκες. Συγκεκριμένα, πολλοί άντρες που ασχολούνται με την κατάδυση κάνουν μαθήματα γιόγκα ώστε να δουλέψουν την αντοχή τους με ασκήσεις αναπνοής.

Η γιόγκα είναι για όλους και όλες τις ηλικίες, προσθέτει. Η εξάσκηση και τα ειδικά μαθήματα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που μπορεί να έχει ένας αρχάριος.

Επίσης, εάν κάποιος έχει σοβαρό τραυματισμό, πρέπει να το γνωρίζει ο δάσκαλος ώστε να προσαρμόσει τις ασκήσεις αναλόγως.

Τα είδη της γιόγκα

Υπάρχουν πολλά είδη γιόγκα, τα οποία αφορούν την πνευματική φώτιση, την ισορροπία στο σώμα και το μυαλό, αλλά και για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του σώματος.

Οι πιο βασικοί τύποι είναι οι εξής:

Hatha Yoga

Vinyasa Yoga

Αshtanga Yoga

Yin Yoga.

Η γιόγκα, όπως προσθέτει η εκπαιδεύτρια, είναι πολύ περισσότερα και δεν αφορά μόνο την “asana” που είναι οι πόζες στη Γιόγκα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε γιόγκα και σκέφτονται πόζες. Όμως, το πραγματικό όφελος της γιόγκα είναι πώς μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε την κατάσταση και τις συνήθειές μας».

«Η γιόγκα είναι τα πάντα, από τη διατροφή και τις διατροφικές μας συνήθειες έως τον τρόπο αντίδρασης και αλληλεπίδρασης με τον κόσμο γύρω μας».

Asanas

Οι Asanas (οι πόζες) στη γιόγκα είναι πολύ ευεργετικές για το σώμα μας και δουλεύουν στο δομικό, μυϊκό και λεμφικό σύστημα του σώματος.

Μέσω της πρακτικής ‘’Breath Work pranayama’’ οξυγονώνουμε τα κύτταρα και θεραπεύουμε και προλαμβάνουμε καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες.

Δονήσεις και μουσική

Μέσω ήχου, του “mantras”  των  δονήσεων με τη φωνή μας, στέλνουμε νέες πληροφορίες στα κύτταρα  για να ανανεωθούν και να επουλωθούν. Επομένως, η γιόγκα συνδέεται με πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Η Παγκόσμια ημέρα Yoga στις 21 Ιουνίου, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο η γιόγκα μπορεί να μεταμορφώσει και να θεραπεύσει ανθρώπους από μέσα προς τα έξω.

Για αυτούς που ασχολούνται με την γιόγκα, την γιορτάζουν καθημερινά, αναφέρει η ειδικός.

«Για εμάς η κάθε μέρα είναι πρακτική της γιόγκα. Για να τιμήσουμε όμως αυτήν την μέρα συνήθως κάνουμε τελετές με φωτιά και πρακτικές διαλογισμού, για να συνδεθούμε συλλογικά όλοι εμείς που ενστερνιζόμαστε τα οφέλη της γιόγκα και αυτό τον τρόπο ζωής».

*Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν στη σχολή ABHAYA - Yoga Dive Academy

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα