ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξήθηκαν οι γιατροί στα ΤΑΕΠ, μειώθηκε η προσέλευση

05 Ιουλίου 2022, 14:36

images

Σε σημαντική αύξηση των γιατρών στα Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) προχώρησε ο ΟΚΥπΥ τα τελευταία χρόνια, ενώ αντίθετα η επισκεψιμότητα στα ΤΑΕΠ φαίνεται να μειώθηκε αρκετά.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, σε παρέμβαση του στο κρατικό ραδιόφωνο, δήλωσε ότι «ο αριθμός των γιατρών τα τελευταία χρόνια όταν ανέλαβε ο ΟΚΥπΥ, έχει αυξηθεί σημαντικά στα ΤΑΕΠ και αυτό έχει γίνει βάση μελέτης και συμμετείχαν όλοι οι διευθυντές», προσθέτοντας ότι η επισκεψιμότητα στα ΤΑΕΠ έχει μειωθεί μεταξύ 30-40%.

Σημείωσε ακόμη ότι «στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα», εντούτοις, «εκεί που υστερούμε είναι στα εξωτερικά ιατρεία, στα οποία υπήρξε μία μείωση και αυτό οφείλεται και στην πανδημία». Σε σύγκριση με τα ΤΑΕΠ ανέφερε ότι αυτά είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. «Τα ΤΑΕΠ έχουν προβλήματα, όμως δεν είναι άλυτα προβλήματα», είπε.

Δεν περίμεναν στάση εργασίας των ΤΑΕΠ

Ο κ. Χαριλάου, σχολίασε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι ο ΟΚΥπΥ δεν περίμενε τη σημερινή τρίωρη στάση εργασίας των ΤΑΕΠ.

Εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥπΥ τροχοδρόμησε πάρα πολλές ενέργειες για τα ΤΑΕΠ. «Έχουμε ξεκινήσει από τις ανακαινίσεις μέχρι τις προσλήψεις γιατρών με την εφαρμογή πρωτοκόλλων και εγχειριδίων, ούτως ώστε να βελτιώσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες που επικρατούν σε συγκεκριμένα ΤΑΕΠ», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι «είναι λυπηρό τη στιγμή που ξέρουμε ότι ο αριθμός των γιατρών έχει αυξηθεί και γίνονται ενέργειες για προσλήψεις και για αγορά υπηρεσιών για να στελεχωθούν τα ιατρεία βραχείας νοσηλείας, λόγω του ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών που επισκέπτονται τα ιατρεία αυτά, να προβαίνουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες».

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο φαινόμενο, οι εργαζόμενοι και οι συντεχνίες των εργαζομένων να μην έχουν να πουν ένα καλό λόγο για τον εργοδότη τους και συνεχώς να προσπαθούν να τον υποβιβάσουν και να μπουν εμπόδιο σε όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές. Είναι πολύ λυπηρό», σημείωσε.

Ο ΟΚΥπΥ κλείνει αυτιά και μάτια

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Δρ Σωτήρης Κούμας, σε ραδιοφωνική παρέμβαση στον ‘Πολίτη’, ανέφερε ότι στο επίπεδο των ΤΑΕΠ ως συντεχνία αν δεν εισακουστούν, τότε θα ασκήσουν πίεση συνδικαλιστικά.

«Αν θεωρεί ο ΟΚΥπΥ ότι ένας γιατρός στην βάρδια του στα ΤΑΕΠ είναι ικανοποιητικός, να βγει να το ανακοινώσει», υπέδειξε ο κ. Κούμας.

Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, στη σημερινή συνάντηση που θα διεξαχθεί με τον ΟΚΥπΥ μετά τη στάση εργασίας των ΤΑΕΠ, θα αναφερθεί ο επιχειρησιακός στρατηγικός σχεδιασμός του ΟΚΥπΥ, και πόσοι γιατροί θα πρέπει να υπάρχουν στα ΤΑΕΠ στη βάση διεθνών προδιαγραφών.

Σημείωσε ότι κατά τη σημερινή στάση εργασίας στα ΤΑΕΠ από τις 9:00 π.μ. έως τις 12:00 π.μ., εξυπηρετούνταν τα επείγοντα περιστατικά κατηγορίας 1,2 και 3.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα