ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αξιοποίηση και της τελευταίας σταγόνας ανακυκλωμένου νερού

08 Μαΐου 2025, 13:31

images

Το 2023 η απόρριψη ανακτημένου νερού στη θάλασσα μειώθηκε σε 1,45 εκ. m3 σε σχέση με 4,7 εκ. m3 το 2020, αναφέρει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), σημειώνοντας παράλληλα ότι με στόχο να αξιοποιηθεί μέχρι και η τελευταία σταγόνα ανακυκλωμένου νερού, έχει προγραμματίσει και κατασκευάζονται αποθηκευτικοί χώροι και επεκτείνονται τα δίκτυα ανακυκλωμένου νερού για μεγαλύτερη διάθεση του ενώ ο ποιοτικός έλεγχος του ανακτημένου νερού έχει εντατικοποιηθεί και πληροί τις απαιτήσεις του σχετικού Κανονισμού της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων αναφέρει ότι «η ανάκτηση νερού, δηλαδή η διάθεση λυμάτων μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία προς άρδευση στην Κύπρο άγγιξε το 2023 το 90% της παραγόμενης ποσότητας, ποσοστό που είναι με πολύ μεγάλη διαφορά το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο».

Το υπόλοιπο 10%, εξηγεί, «δεν μπορεί να διατεθεί διότι κατά τους χειμερινούς μήνες οι ανάγκες άρδευσης είναι περιορισμένες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ζήτηση για το νερό αυτό».

Το ΤΑΥ συνεχίζει αναφέροντας ότι το 90% του συνολικού ανακτημένου νερού, δηλαδή 28,2 εκατ. κυβικά μέτρα το 2023, διατίθεται για άρδευση είτε απευθείας είτε μέσω εμπλουτισμού του υδροφορέα.

Ο εμπλουτισμός, προσθέτει, «έχει δύο στόχους, πρώτον την προστασία του υδροφορέα από το φαινόμενο της υφαλμύρινσης, δηλαδή της εισόδου του θαλασσινού νερού και, δεύτερον, την περαιτέρω επεξεργασία του ανακυκλωμένου νερού μέσω της φίλτρανσης του εδάφους που το καθιστά κατάλληλο μετά από άντληση για άρδευση σε όλων των ειδών τις καλλιέργειες».

Τονίζεται ότι «το 2023 η απόρριψη ανακτημένου νερού στη θάλασσα μειώθηκε σε 1,45 εκ. m3 σε σχέση με 4,7 εκ. m3το 2020». Αυτό, αναφέρεται, «οφείλεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση για το ανακυκλωμένο νερό και στην σταδιακή επέκταση των δικτύων του». 

Σύμφωνα με το ΤΑΥ, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει στην έκθεσή της ότι το γεγονός ότι οι σταθμοί δεν λειτουργούν στο μέγιστο της δυναμικότητάς τους οφείλεται, εν μέρει, στο ότι οι σταθμοί έχουν κατασκευαστεί για να εξυπηρετούν τη μέγιστη ζήτηση που, σε συγκεκριμένες περιοχές παρουσιάζει σημαντική εποχική αυξομείωση, κυρίως λόγω των τουριστικών ρευμάτων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς και στο ότι αριθμός κοινοτήτων που προγραμματίζονταν να συνδεθούν με σταθμούς δεν το έχουν πράξει ακόμα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι «οι σταθμοί σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν και μελλοντικές ανάγκες». Συνεπώς, αναφέρεται, «η μέγιστη δυναμικότητα τους δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις σημερινές ανάγκες για επεξεργασία λυμάτων». 

Παρόλα αυτά, προστίθεται, το ΤΑΥ «με στόχο να αξιοποιηθεί μέχρι και η τελευταία σταγόνα ανακυκλωμένου νερού, έχει προγραμματίσει και κατασκευάζονται αποθηκευτικοί χώροι, όπως το φράγμα Τερσεφάνου, όπου το νερό θα φυλάσσεται κατά τη χειμερινή περίοδο και θα διατίθεται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Παράλληλα, επεκτείνονται τα δίκτυα ανακυκλωμένου νερού για μεγαλύτερη διάθεση του».

Σε σχέση με τις αναφορές περί αποκλίσεων στην ποιότητα του νερού, σημειώνεται ότι λόγω της εφαρμογής από τον Ιούνιο του 2023 του Κανονισμού (ΕΕ) 2020/741 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Μαΐου 2020 σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων, «ο ποιοτικός έλεγχος του ανακτημένου νερού έχει εντατικοποιηθεί και πληροί τις απαιτήσεις του Κανονισμού».

Καταληκτικά το Τμήμα τονίζει «την στοχοπροσήλωσή του στην ορθολογική και ολιστική διαχείριση όλων των υδάτινων πόρων».

Προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρει ότι «προωθεί σχέδιο μέτρων και έργων, τα οποία να διασφαλίζουν την μέγιστη αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης πηγής νερού, ώστε να θωρακιστεί το υδατικό ισοζύγιο και η διαθεσιμότητα αρδεύσιμου νερού στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια και ανθεκτικότητα του αγροτικού μας κόσμου».

Σχετικά Άρθρα