ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αρχίζει η λειτουργία γραφείου ΠΟΥ στην Κύπρο

27 Ιανουαρίου 2023, 14:08

images

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του το Γραφείο Χώρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κύπρο, αφού σήμερα πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ του Υπουργού Υγείας, κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα και του Περιφερειακού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr. Hans Kluge.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Χατηζπαντέλας, το γραφείο «στεγάζεται προσωρινά στα Λιβάδια στη Λάρνακα,  όπου βρέθηκε ο χώρος. Απλώς πρέπει να κάνουμε κάποιες ανακαινίσεις και θα ξεκινήσει η λειτουργία του τις επόμενες εβδομάδες».

Προστίθεται ότι οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εργασιών για το μόνιμο γραφείο στο Δήμο Λάρνακας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε ομιλία του ο κ. Χατζηπαντέλα, ανέφερε ότι το Γραφείο αυτό είναι το πρώτο διεθνές ίδρυμα στην Κύπρο.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σπουδαίο προσωπικό του Υπουργείου Υγείας για τη σπουδαία δουλειά που έκαναν τους τελευταίους πέντε μήνες για να μπορέσει να υπογραφεί αυτή τη σημαντική συμφωνία. Νομίζω, όπως είπε ο Hans, αυτό δεν έχει ξαναγίνει να υπογραφεί μία συμφωνία με τον ΠΟΥ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε «αυτό το γραφείο πρέπει να είναι το καλύτερο του ΠΟΥ στον κόσμο. Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία και έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα νέο έργο».

Αναφερόμενος στο νέο έργο, ο υπουργός σημείωσε ότι μαζί με τον κ. Kluge θα επισκεφθούν την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, όπου υπάρχουν πολλά παιδιά με ορθοπεδικά προβλήματα.

«Όπως γνωρίζετε, την περασμένη εβδομάδα είχαμε τους γιατρούς από το νοσοκομείο Shriner's στην Κύπρο, με τους οποίους έχουμε συνάψει συμφωνία για περίθαλψη των παιδιών με ορθοπεδικά προβλήματα στην Κύπρο αλλά και από όλο τον κόσμο», είπε.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε μια λίστα με όλα τα παιδιά με ορθοπεδικά προβλήματα και όταν οι Shriner’s θα είναι στην Κύπρο τον Μάιο θα δουν αυτά τα παιδιά».

Ο κ. Χατζηπαντέλα, ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να είναι ένα κανονικό γραφείο. Θέλουμε να έχει ρόλο, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και διεθνώς. Στην Κύπρο έχουμε τον κόσμο και τη θέληση να το κάνουμε και θα σας υποστηρίξουμε, έτσι θα είναι το καλύτερο γραφείο στον κόσμο».

Ευχαρίστησε επίσης τον υπουργό εξωτερικών κ. Κασουλίδη που από την πρώτη στιγμή στήριξε αυτή την ιδέα, όπως είπε.

Η Κύπρος συμβολίζει τη νέα γενιά Γραφείων χώρας ΠΟΥ

Με τη σειρά του ο περιφερειακός διευθυντής ΠΟΥ, Δρ Hans Kluge, ανέφερε στην ομιλία του ότι «η Κύπρος συμβολίζει τη νέα γενιά γραφείων της χώρας, και κάθε χώρα μπορεί να μάθει κάτι η μία από την άλλη».

«Εδώ στην Κύπρο δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα μεταξύ της περιοχής της Αφρικής, της ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης, με όλη την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειρίας και καινοτομίας», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «τα εγκαίνια του νέου γραφείου έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 1.100 ημέρες από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στην Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι έγινε περιφερειακός διευθυντής ΠΟΥ το 2020 όταν ξεκίνησε η πανδημία.

«Ο Covid-19 έχει βάλει όλες τις χώρες στον δρόμο προς την προετοιμασία για έκτακτες ανάγκες υγείας, αλλά ταυτόχρονα στην επένδυση και ενίσχυση της απαραίτητης υγειονομικής περίθαλψης», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι η δημόσια υγεία ενός έθνους συσχετίζεται με την περιφερειακή δημόσια υγεία, η οποία με τη σειρά της μετατρέπεται σε παγκόσμια δημόσια υγεία.

Σημείωσε ότι «η Κύπρος έχει μια κληρονομιά ειδικών και επιστημόνων στην έρευνα. Η Κύπρος δεν άργησε να υιοθετήσει εργαλεία για να αντιμετωπίσει την πανδημία και να προστατεύσει τον λαό της».

Ο κ. Kluge σχολίασε ότι ο Covid-19 μας δίδαξε ότι η κατεστραμμένη παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας ανήκει στο παρελθόν και ότι χρειαζόμαστε διαπεριφερειακή παγκόσμια συνεργασία και ασφάλεια υγείας για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα