ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο €1,70 καθορίστηκε η τιμή του self-test

04 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Στο €1,70 καθορίζεται από σήμερα η ανώτατη τιμή πώλησης μίας συσκευασίας ενός τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) στα φαρμακεία για τη ανίχνευση της νόσου Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι από σήμερα Δευτέρα, η ανώτατη τιμή πώλησης στα φαρμακεία συσκευασιών του ενός τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) για τη νόσο COVID-19 καθορίζεται σε €1,70, ενώ η ανώτατη τιμή πώλησης της συσκευασίας των πέντε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) είναι στα 6 ευρώ.

Προστίθεται ότι απαγορεύεται η ξεχωριστή πώληση τεστ αυτοδιάγνωσης, που αποτελεί μέρος μεγαλύτερης συσκευασίας, σημειώνοντας ότι «αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τους πολίτες, καθώς τα αναλώσιμα θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε εργοστασιακή συσκευασία και όχι να παραχωρούνται ξεχωριστά».

Ακόμη το Υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες να υποβάλλουν παράπονα και καταγγελίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: eudcc.testing@moh.gov.cy .

Αυξημένη ζήτηση self-test

Η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οδήγησε στην αυξημένη ζήτηση από τους πολίτες για προμήθεια self-tests και για διενέργεια τεστ αντιγόνου rapid test.

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch, η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, η ζήτηση για self-test «είναι το μόνο μέτρο που ήρθε για να μείνει».

Αποτελεί ένα είδος κουλτούρας ο αυτοέλεγχος για τυχόν συμπτώματα από τους πολίτες της Κύπρου, σημείωσε, καθώς υπάρχει η ανησυχία μετάδοσης του ιού Covid-19 από τις αυξημένες κοινωνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα εν μέσω καλοκαιριού και χαλάρωσης των μέτρων.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση της ζήτησης στα rapid tests επήλθε κυρίως από αυτούς που επιβάλλεται να κάνουν συχνά τεστ αντιγόνου, όπως το προσωπικό στα νοσοκομεία για κάθε 24ωρο ή για επισκέψεις στα νοσοκομεία για κάθε 48ωρο.

Σημείωσε ότι εναπόκειται στην κρίση του κάθε πολίτη στο να κάνει συχνά rapid test, τονίζοντας τη σημασία να τηρούνται οι αποστάσεις και όπου υπάρχει συνωστισμός να φορούν τη μάσκα.

Υποχρεωτική μάσκα στα φαρμακεία

Σημειώνεται ότι στις 28 Ιουνίου 2022, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες σε φαρμακεία, κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Προστατευτική μάσκα φέρουν υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες άνω των 12 ετών σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτηρίων, ιατρεία, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού (εσωτερικοί χώροι, χώροι κοινωνικών εκδηλώσεων) σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.

Το υπουργείο Υγείας απευθύνει εκ νέου έκκληση για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα, απόσταση, υγιεινή χεριών) προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Tης Ουρανίας Στυλιανού 

Σχετικά Άρθρα