ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανοίγει η αυλαία του διαλόγου ιδιωτών ιατρών-ΟΑΥ

20 September 2019, 13:41

images

Ανοίγει σήμερα στις 3μμ η αυλαία διαλόγου μεταξύ του οργανισμού ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ) με τον παγκύπριο ιατρικό σύλλογο( ΠΙΣ) και τον παγκύπριο σύνδεσμο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και της ένωσης ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) μετά από ένα χρόνο αποχής από τον διάλογο.

Η έναρξη του διαλόγου γίνεται στο πλαίσιο της έναρξης της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2020 όπου και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα εξετάσουν τις προτάσεις τους για την ενδονοσοκομειακήπερίθαλψη.

Το κλήμα έχει αλλάξει μετά την συνάντηση που είχαν ο ΠΙΣ, ΠΑΣΙΝ, ΕΝΙΚ με τον πρόεδρο της δημοκρατίας στο προεδρικό την περασμένη βδομάδα κατά την οποία οι εμπλεκόμενοι φορείς έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η φιλοσοφία τους ΓεΣΥ.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του οργανισμού ασφάλισης υγείας Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι έχουμε κοινό στόχο να βρούμε λύσεις ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

«Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας και θα δούμε και τις προθέσεις της άλλης πλευράς. Φαίνεται ότι όλα τα μέρη προσέρχονται με καλή διάθεση στο τραπέζι των διαβουλεύσεων», πρόσθεσε.

Είπε επίσης, ότι αν και ο διάλογος θα επικεντρωθεί στην προετοιμασία της δεύτερης φάσης για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο γενικό σχέδιο υγείας, εντούτοις δεχτές θα γίνουν και οποιεσδήποτε εισηγήσεις για την ομαλοποίηση της Α΄ φάσης του γενικού σχεδίου υγείας.

«Είμαστε έτοιμοι να τους ακούσουμε πάντα μέσα στα πλαίσια της φιλοσοφίας και των αρχών του γενικού συστήματος υγείας», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου ιδιωτικών νοσηλευτηρίων Σάββας Καδή μιλώντας σήμερα το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι πηγαίνουν με αισιοδοξία στον διάλογο με τον ΟΑΥ αφού έχουμε προτάσεις περιμένουμε να ακούσουμε προτάσειςεπιδιώκουμε να πάρουμε τις εγγύησης για να υλοποιηθεί η συμφωνία.

Αναφορικά με τις προτάσεις της δεύτερης φάσης είναι έτοιμες από τον ΟΑΥ απλά εκκρεμεί η συμπερίληψη των οικονομικών αμοιβών των ιατρών κάτι το οποίο ο οργανισμός εξέφρασε την επιθυμία να το συζητήσει με τους ιδιώτες ιατρούς ώστε να καθορίσουν πιο αντικειμενικά οι αμοιβές.

Σχετικά Άρθρα