ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναστολή για παιδικά καθίσματα στα λεωφορεία

23 Μαΐου 2022, 06:00

images

Σε αναστολή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 τίθεται η πρόταση νόμου που αφορά την υποχρεωτική εγκατάσταση και χρήση συστήματος συγκράτησης για παιδιά κάτω των έξι ετών κατά τη μεταφορά τους με λεωφορείο, για σκοπούς σχολικής εκδρομής ή άλλων οργανωμένων σχολικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ανάγκη αναστολής της εν λόγω πρότασης προέκυψε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης εξέτασης του θέματος «Τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας για υποχρεωτική εγκατάσταση και χρήση παιδικών καθισμάτων στα λεωφορεία που εκτελούν σχολικές εκδρομές» σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου 2022.

Όπως διαπιστώθηκε στη συνεδρία, οι σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας παραμένουν ανεφάρμοστες λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού λεωφορείων τα οποία να πληρούν τα κριτήρια της εν λόγω νομοθεσίας.

Διευκρινίζεται ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται επίσης η υποχρεωτική χρήση των υφιστάμενων συστημάτων συγκράτησης που διαθέτουν τα λεωφορεία για τη μεταφορά της πιο πάνω κατηγορίας παιδιών με την υποχρεωτική παρουσία ενήλικα συνοδού, καθ' όλη τη διάρκεια της μεταφοράς τους, με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των συστημάτων αυτών.

Ακόμη, με την πρόταση για αναστολή της ισχύος των σχετικών διατάξεων αναμένεται ότι η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει τη δυνατότητα εναλλακτικής νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος, χωρίς ωστόσο να διακυβεύεται η ασφαλής μεταφορά των παιδιών.

Ενάντια στην αναστολή οι γονείς

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μαρίνο Μουσιούτταδιαφωνεί με την αναστολή της εν λόγω πρότασης λόγω του ότι προέχει η ασφάλεια των παιδιών.

«Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι για εμάς ως γονείς αρχή μας είναι ότι προέχει η ασφάλεια των παιδιών μας κατά τις μετακινήσεις τους με τα λεωφορεία για τις εκδρομές τους. Με βάση αυτή την αρχή διαφωνούμε κάθετα στο να υπάρξει αναστολής της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα παιδικά καθίσματα», αναφέρεται.

Έγινε αναφορά επίσης στα επιμέρους ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν, όπως το ποιος θα εφαρμόζει τα καθίσματα, ποιος θα αγοράσει τα συγκεκριμένα καθίσματα και ο αριθμός των καθισμάτων που πρέπει να αγοραστούν.

Ως εκ τούτου, οι οργανωμένοι γονείς προτείνουν λύσεις για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την οικονομική πτυχή του θέματος εισηγούνται: α) είτε να δοθεί κρατική επιχορήγηση στους λεωφορειούχους για να αγοράσουν τα εγκεκριμένα παιδικά καθίσματα, είτε β) να αγοραστούν 1000 κατάλληλα παιδικά καθίσματα τα οποία να δοθούν στις ομοσπονδίες γονέων νηπιαγωγείων των πέντε επαρχιών.

Προστίθεται ότι οι Ομοσπονδίες σε συνεργασία με τα Επαρχιακά Γραφεία του Υπουργείου Παιδείας θα συνεργάζονται ώστε τα καθίσματα να δίνονται στο εκάστοτε νηπιαγωγείο που θα πηγαίνει εκδρομή και μετά να επιστρέφονται στην Ομοσπονδία, καθώς τα καθίσματα θα μπορούν να δανείζονται κατόπιν συνεννόησης και στα ιδιωτικά Νηπιαγωγεία για τις δικές τους ανάγκες. 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα