ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναμένουν έγκριση για ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ

06 Φεβρουαρίου 2023, 06:00

images

Την έγκριση από τις φαρμακευτικές εταιρίες για την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ αναμένει ο ΟΑΥ, αφού θα εξαρτηθεί κατά πόσο η απάντηση των εταιριών θα είναι θετική ή αρνητική.

Η λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Γνώσια Αχνιώτου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι εξαρτάται κατά πόσο η φαρμακοβιομηχανία θα αποδεχτεί την πρόταση του οργανισμού για να ενταχθούν τα καινοτόμα φάρμακα στο σύστημα ή όχι.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία που ακολουθείται είναι ότι μετά την έγκριση των πρωτοκόλλων των φαρμάκων δίνεται η πρόταση του ΟΑΥ προς τη φαρμακοβιομηχανία.

Σίγουρα υπάρχει μία καθυστέρηση, δήλωσε η κ. Αχνιώτου, εξηγώντας ότι «οι εταιρίες είτε καθυστερούν να απαντήσουν, είτε γιατί η απάντηση τους δεν είναι θετική. Για αυτό είναι πολύπλοκο το θέμα. Έχει να κάνει και με διαπραγμάτευση τιμών».

«Είχαμε στείλει ενημέρωση στον υπουργό υγείας ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα τελείωναν κάποια πρωτόκολλα και μετά ένας άλλος αριθμός φαρμάκων θα πήγαινε για διαπραγματεύσεις στις εταιρείες», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι «ήταν διάφορα τα στάδια για τα οποία ενημερώσαμε τον υπουργό λεπτομερώς όταν συναντηθήκαμε με τη ΟΣΑΚ».

Όπως αναφέρει, «έμεινε ακόμα ένας αριθμός φαρμάκων τα οποία θα βλέπαμε μετά τον Φεβρουάριο αλλά δεν μπορούσαμε να πούμε πότε θα τελείωναν».

«Είχαμε δώσει τότε μία λεπτομερή περιγραφή με τους αριθμούς των φαρμάκων και σε ποια στάδια ήταν το καθένα, αλλά λόγω του ότι είναι και το θέμα της διαπραγμάτευσης δεν δεσμευτήκαμε στο πόσα θα ενταχθούν, διότι δεν εξαρτάται από εμάς», σημειώνει.

Ως εκ τούτου, «δεν έχουμε ένα ξεκάθαρο αριθμό φαρμάκων που θα ενταχθούν», είπε, αφού εξαρτάται ανάλογα με τις απαντήσεις της κάθε εταιρείας ξεχωριστά από τη φαρμακοβιομηχανία.

Η ΟΣΑΚ παρέλαβε πρωτόκολλα για 68 φάρμακα

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch ανέφερε ότι έχουν αποσταλεί στην ΟΣΑΚ από τον ΟΑΥ τα πρωτόκολλα τα οποία έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο και αφορούν 68 φάρμακα.

«Αναμένεται εντός της εβδομάδας να εγκριθούν τα πρωτόκολλα των 68 φαρμάκων και για τα υπόλοιπα περίπου 30 φάρμακα», είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι «από αυτά τα 68, απ’ ότι μας έχουν ενημερώσει έχουν στείλει επιστολές στις εταιρείες με την τιμή την οποία εισηγείται ο ΟΑΥ για ένταξη τους στο ΓεΣΥ και εάν οι εταιρείες αποδεχτούν τότε θα ενταχθούν αμέσως τα φάρμακα».

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, η ΟΣΑΚ θα μελετήσει τα πρωτόκολλα με τα 68 φάρμακα και αν υπάρχει οτιδήποτε στρεβλό ή προβληματικό. 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα