ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναμένονται 10 χιλ. αντιγριπικά εμβόλια στις 28 Οκτωβρίου

21 Οκτωβρίου 2019, 12:36

images

Στις 28 Οκτωβρίου φτάνει στην Κύπρο η καινούργια παρτίδα 10 χιλ. αντιγριπικών εμβολίων, όπως δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού υγείας Αναστασία Ανθούση.

Ο εμβολιασμός άρχισε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου. Μετά από την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στις προμήθειες των εμβολίων, ο κόσμος έτρεξε στα ιατρικά κέντρα για να εμβολιαστεί με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές έξω από ιατρικά κέντρα. 

Η καθυστέρηση στην παραλαβή των εμβολίων οφείλετε στην ανάδοχο εταιρεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αναμένονται να φτάσουν στην Κύπρο 58 χιλιάδες εμβόλια.

Όπως σημειώνει το υπουργείο υγείας θα δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τονίζεται ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας και πανικού αφού αναμένονται μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων από προηγούμενες χρονιές.

Το υπουργείο καλεί τον κόσμο να δείξει υπομονή και διαβεβαιώνει ότι κανείς δεν θα μείνει χωρίς εμβόλιο.

Ωστόσο, για να δράσει αποτελεσματικά το εμβόλιο θα πρέπει να περάσουν δύο –τρεις εβδομάδες για να αναπτυχθεί πλήρης ανοσία, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Μηχάλη Βωνιάτη.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να εμβολιαστεί το 95% των ευπαθών ομάδων, ανέφερε ο κ. Βωνιάτης.

Σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί θα έπρεπε να είχαν αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου ώστε να γίνει ομαλά ο εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού που το έχει ανάγκη.

«Εάν γίνουν σωστές ενέργειες στη χορήγηση εμβολίων τότε θα προλάβουμε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό από την γρίπη», παρατήρησε ο επιδημιολόγος.

Εκ μέρους του υπουργείου υγείας διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόνοια για χορήγηση εμβολίων από προσωπικούς ιατρούς αφού υπάρχει ο κίνδυνος να εμβολιαστεί ο υγιής πληθυσμός και να μείνουν χωρίς εμβόλιο οι ευπαθείς ομάδες.

Οι ευπαθείς ομάδες που προηγούνται αναφορικά με την χορήγηση των εμβολίων είναι όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών, τα παιδιά μεγαλύτερα από 6 μηνών και ενήλικες με χρόνια νοσήματα όπως αυτά του αναπνευστικού συστήματος, χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).

Ακόμη προτεραιότητα θα δοθεί στους μεταμοσχευμένους, σε παιδιά και έφηβους που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη, σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος (BMI) >40 kg/m2, σε έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες.

Σε άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών,

Λόγω του ότι η μετάδοση του ιού γίνεται εύκολα από τα ζώα, προτεραιότητα θα δίνεται στους κτηνίατρους καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωικής παραγωγής κυρίως σε πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Τα εμβόλια θα γίνονται από τα κέντρα εμβολιασμού όλων των επαρχιών.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου

Σχετικά Άρθρα