ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό

08 Απριλίου 2021, 15:17

images

Ανακοινώνουμε σήμερα την ανάληψη μεγάλης πρωτοβουλίας, εντός και εκτός Κύπρου, για τη δημιουργία Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στην περιφέρεια Λεμεσού. Η πρωτοβουλία λαμβάνεται από κοινού με το Τσιρίδειον Ίδρυμα και κατατίθεται στα αρμόδια όργανα και φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με βάση τον προτεινόμενο σχεδιασμό, το Τσιρίδειον Ίδρυμα δωρίζει στην Πολιτεία την παγκόσμιας εμβέλειας συλλογή ορυκτών, κρυστάλλων και απολιθωμάτων που έχει συλλέξει εδώ και δεκαετίες, ώστε να δημιουργηθεί Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στην επαρχία Λεμεσού.

Η μοναδική συλλογή του Τσιρίδειου Ιδρύματος ξεπερνά σε αξία τα 12 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει σπάνια απολιθώματα δεινοσαύρων και άλλων προϊστορικών ζώων, ορυκτά μεγάλης ιστορικής αξίας, κομμάτια μετεωριτών, αλλά και πολύτιμες αρχαιότητες εκατομμυρίων ετών από όλο τον κόσμο.

Στόχος του Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας είναι να προωθήσει τη γνώση πάνω σε θέματα της εξέλιξης των ειδών ζωής στον πλανήτη και στον τομέα παλαιοντολογίας, ενώ θα φωτίζει τις όχι και τόσο γνωστές πτυχές της Ιστορίας.

Ο Άγγελος Τσιρίδης, ιδιοκτήτης της συλλογής και δημιουργός του Τσιριδείου Ιδρύματος δήλωσε σχετικά: «Η Κύπρος είναι η μόνη από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, σε μια συνεργασία-πρότυπο μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για να κάνουμε το πρώτο Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας της χώρας, στην περιφέρεια Λεμεσού.

Το Μουσείο θα συνεργάζεται με μουσεία, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο και αναβαθμίζοντας το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη Λεμεσό σε φωτεινό φάρο πολιτισμού, ιστορίας, επιστήμης και ψυχαγωγίας».

Η δημιουργία του Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στην επαρχία Λεμεσού θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την περιοχή, θα αυξήσει την τουριστική επισκεψιμότητα της Κύπρου από όλο τον κόσμο και θα προσφέρει στους Κύπριους την πρώτη ουσιαστική επαφή τους με την Ιστορία του πλανήτη μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πρωτοβουλία για το Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας παρακαλώ επικοινωνήστε με την κα. Ξένια Θεοδώρου, τηλέφωνο 99300256, email: info@fotinitsiridou.com

Σχετικά Άρθρα