ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Γ.Ν. Λεμεσού: Ασπίδα ζωής για τα νεογνά που δίνουν τη μάχη

25 Μαΐου 2021, 12:21

images

Ασπίδα ζωής για τα νεογνά που γεννούνται πρόωρα και δίνουν τη μάχη για την ζωή, αποτελεί η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Eξιδεικευμένες υπηρεσίες

Η Μονάδα, η οποία αναβαθμίστηκε το 2017, δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου σε εξειδικευμένες υπηρεσίες αντιμετώπισης πασχόντων τελειόμηνων ή πρόωρων νεογνών, υπηρεσίες οι οποίες δεν παρέχονται από άλλο νοσηλευτήριο της περιοχής.

Στην εν λόγω Μονάδα, υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και προσωπικό για νοσηλεία νεογνών άνω των 32 εβδομάδων Ηλικίας Κύησης και βάρους άνω των 1.500g, ενώ σε αυτή διεκπεραιώνεται και οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να γίνει από Νεογνολόγο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας.

Επιπρόσθετα, η Μονάδα μπορεί να εισάγει, σταθεροποιήσει και αντιμετωπίσει πρόωρα νεογνά, κάτω των 32 εβδομάδων και βάρους κάτω των 1.500g, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται με ασφάλεια στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Μακάρειου Νοσοκομείου για περαιτέρω νοσηλεία και αντιμετώπιση.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι εκτός από τα νεογνά που περιθάλπονται στην Μονάδα, μπορούν να συνεχίσουν εκεί τη νοσηλεία και θεραπεία τους νεογνά που προηγουμένως νοσηλεύονταν στο Μακάρειο Νοσοκομείο, διευκολύνοντας έτσι τους γονείς που διαμένουν στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Επιπλέον στελέχωση με Νεογνολόγους και πλήρης εξοπλισμός

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, κάθε χρόνο στην Μονάδα νοσηλεύονται 300 – 400 νεογνά. Αντιλαμβανόμενος τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει για την πόλη και τους κατοίκους της, ο ΟΚΥπΥ προχώρησε τον περασμένο Μάρτιο στην πλήρη στελέχωση της Μονάδας με Νεογνολόγους. Ως επακόλουθο αναμένεται ότι ο αριθμός των νεογνών που θα νοσηλεύονται θα παρουσιάσει αύξηση το επόμενο διάστημα.

Η ΜΕΝΝ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού του ΟΚΥπΥ λειτουργεί σήμερα με 5 θέσεις εντατικής και 10 θέσεις ενδιάμεσης νοσηλείας, με προοπτική αυτές να γίνουν σύντομα 15. Διαθέτει, επίσης, 2 υπερσύγχρονους αναπνευστήρες και 3 συσκευές χορήγησης τελοεκπνευστικής πίεσης ειδικά σχεδιασμένες για νεογνά, 1 θερμοκοιτίδα μεταφοράς με αναπνευστήρα και σύγχρονες θερμοκοιτίδες για όλες τις θέσεις.

Το προσωπικό του Τμήματος απαρτίζεται από 5 έμπειρους Νεογνολόγους και ειδικά

εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και το έργο που επιτελεί καθημερινά είναι αρκετά σημαντικό και καθοριστικό για την επιβίωση των πρόωρων νεογνών.

Ο ΟΚΥπΥ, θεματοφύλακας υγείας 

Με προσωπικό πέραν των 7.000 ατόμων, εννέα νοσηλευτήρια και 38 κέντρα υγείας σε όλες τις πόλεις και επαρχίες της Κύπρου, ο ΟΚΥπΥ είναι θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας. Η παροχή ασφαλούς και υψηλής ποιότητας φροντίδας εν μέσω της υγειονομικής κρίσης είναι για τον Οργανισμό ύψιστη προτεραιότητα.

Σχετικά Άρθρα